Episodes

  • Gustav Fridolin Från riksdagens brännande debatter till folkhögskolans lärandeglöd
    Jun 24 2025
    Han brinner för att jämna ut bildningsklyftor, ge fler mod att byta bana och sätta riktiga böcker i händerna på både nyfikna tonåringar och vilsna vuxna. Efter år i maktens epicentrum har han tänkt mycket på hur lärandet kan stärka demokratin, göra oss kris­beredda och tända gnistan hos varje människa. Mitt i post-midsommarens halvslummer dyker han därför upp: Gustav Fridolin – folkhögskolelärare, tidigare utbildningsminister och evig folkbildningsivrare. I veckans avsnitt nummer 226 av Livslångt berättar han vart längtan efter meningsfull kunskap har fört honom – och varför han tror att folkhögskolan är viktigare än någonsin. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE
    Show More Show Less
    42 mins
  • Clara Törnvall Vem är egentligen normal? Att lära mellan neurotyper.
    Jun 17 2025
    Hennes liv var ett långt sökande efter svar på varför hon fungerar som hon gör, hon gick i terapi i olika omgångar, åt antidepressiv medicin för återkommande depressioner, och läste massor om psykologi. Men det var först när hon vid 42 års ålder till sist av en slump inledde den utredning som visade på autism, som allt föll på plats. Sen dess har Clara Törnvall brunnit för att också vi andra ska förstå och lära av varandra, här i världen där vi helt enkelt bara funkar - olika. Och det innebär att det finns en hel hög med förmodar att göra upp med till exempel. Som den om att autister inte kan känna empati eller alltid är en introvert, särbegåvad man eller pojke. I det här avsnittet av Livslångt pratar vi om vad det innebär att leva med en neurotypisk mask, om kvinnors osynlighet i autismforskningen, och om lärandet som pågår i det tysta, ofta utanför skolans eller arbetsplatsens radar. Om all den potentialen som finns - i att förstå varandra bättre. Veckans gäst är Clara Törnvall, journalist, författare och föreläsare - om varför det är dags att nyansera berättelserna om autism, både i kulturen och i samhället. I avsnitt 225 hör du också utdrag ur boken Vanliga människor, autistens guide till galaxen. Programledare är Katarina Pietrzak.
    Show More Show Less
    58 mins
  • Fredrik Jansson Lärande i en AI-värld: hur behåller vi våra viktigaste förmågor?
    Jun 10 2025
    Han är lektor i matematik vid Mälardalens universitet, knuten till Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier, och forskar i kulturell evolution – alltså hur idéer, normer, värderingar och verktyg uppstår, förändras och sprids mellan oss. I det här avsnittet dyker vi ner i hur vår kommunikation och vårt lärande hittills formats av millenniegammal kultur – med muntligt berättande och skriftspråk - men där vi idag går mot en tillvaro där algoritmer är det som styr vad vi ser och hör. Vad gör det med just vår kulturella evolution - den som kanske till och med präglar oss mer än den genetiska... I avsnitt 224 av Livslångt tar Fredrik Jansson med oss in i ett samtal om evolutionära grunder som variation, överföring och urval, och hela vägen fram till hur AI och rekommendationssystem förändrar den urvalsprocessen. För vad händer när vi lämnar över både form och innehåll i våra vardagliga val åt maskiner? Från risken att förlora kognitiva förmågor som kritiskt tänkande och minnesteknik, till möjligheten att AI kan fungera som individualiserade lärare som vägleder oss mot djupare insikter. Programledare är Katarina Pietrzak.
    Show More Show Less
    38 mins
  • Gulistan Kavak Att lära när inget är självklart från början
    Jun 3 2025
    Hon är barn till två analfabeta föräldrar – och idag är hon skolkurator, föreläsare och författare. Hon växte upp med ett ansvar alldeles för högt för barn; att översätta ett helt samhälles språk till sina föräldrar, till och med i ett cancerbesked. Att vara bryggan mellan myndigheter, skola, sjukvård – och det egna köksbordet hemma. I veckans avsnitt berättar Gulistan Kavak om vad det lärde henne om språk som makt, om att skriva böcker för att bryta tabun, och om det livslånga lärande som ofta börjar just där – i en verklighet där inget är självklart från början. Missa inte veckans Livslångt om tillit, skolans roll, dyslexi och om att skapa en läskultur – även när man själv inte kan läsa. Och så får vi höra hur Gulistan gick från att ansöka om försörjningsstöd som barn - till att bli kollega med sina föräldrars gamla socialsekreterare. Veckans gäst i avsnitt 223 är Gulistan Kavak – i ett samtal om språk, struktur och styrkan i att aldrig ge upp. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE
    Show More Show Less
    41 mins
  • Teresia Vigil Lundahl Klassrummet behöver vara en trygg plats för svåra frågor
    May 27 2025
    Hon är lärare, danskonstnär och förstelärare i sexualitet, samtycke och relationer. Hon har i tre decennier arbetat med ungas lärande – i klassrummet, på dansgolvet och i samtalet – och hon brinner för att väcka liv i kroppsligt och relationellt lärande där elever känner sig trygga nog att vara personliga, men aldrig tvingas bli privata. Teresia Vigil Lundahl vet vad som händer när dansen får vara en väg in i samtal om det allra svåraste – om närhet, gränser, könsidentitet, våld och ansvar. Hon berättar om VILL DU-projektet, om lärande med kropp och hjärta kan öppna dörrar till reflektion, och om varför sexualundervisningen i dag handlar om så mycket mer än sex. Om att gå från skam till samtal i klassrummet - som måste få vara den trygga plats där de här diskussionerna sker. I avsnitt 222 av Livslångt pratar vi om vad som egentligen står på spel när skolans undervisning i dessa ämnen riskerar att förminskas. Vad händer när man tar bort det mest mänskliga ur skolans uppdrag – och vad skulle hända om vi istället gjorde tvärtom? Veckans gäst är Teresia Vigil Lundahl, danskonstnär och danspedagog på Fryshusets gymnasium i Stockholm, förstelärare i sexualitet, samtycke och relationer. Programledare är som alltid, Katarina Pietrzak på RISE. På bilden, Teresia Vigil Lundahl och åtta sexual educaters från Japan under ledning av Kazuku Fukada.
    Show More Show Less
    50 mins
  • Victor Langer När parfymer lär oss om världen
    May 20 2025
    Han är konsthistorikern som nischade sig mot parfym – och blev Sveriges första med titeln parfymhistoriker! Victor Langer brinner för doftens roll i våra liv och menar att den inte bara väcker minnen och känslor, utan också kan bära lärande, historia och kultur. Han har forskat på parfym som konstform, undervisat om doftens roll i design och visar hur något så flyktigt kan bli ett redskap för fördjupning, förflyttning – och till och med inlärning. Vi pratar lavendel, VR-maskiner, rökelse, sockervadd och varför parfym kan ses som en form av social navigation. Ett avsnitt för dig som vill tänka bredare, djupare – och förstås med alla sinnen. I avsnitt 221 hör du hur parfym blir till nyckel för att förstå både VR, kyrkor, klasshistoria och kroppen själv. Hur minns och lär vi med näsan? Hur doftade 40-talet? Och varför är Sverige så rädda för lukt? Veckans gäst är parfymhistorikern Victor Langer som du också hittar på kontot @parfymkonsten på Instagram. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE.
    Show More Show Less
    41 mins
  • Från Österbotten till Basel – KAJ och kraften i kulturellt mellanförskap
    May 13 2025
    Du kan ta poitjin ur byin men it byin ur poitjin! De tar just nu hela Europa med storm och på dagens publiceringsdatum av Livslångt ställer de sig på Eurovisions scen i den första semifinalen! Men vad har KAJ:s enorma och nu folkkära framgång betytt som brygga mellan kulturer, språk och människor som lever i ett mellanförskap sen länge? Och vad kan vi alla förstå och lära av det? I veckans avsnitt har vi med oss den som för redan 11 år sen upptäckte grabbarna Kevin Holmström, Axel Åhman och Jakob Norrgård i KAJ, och som tog dem till teatern och scenen. Möt Ann-Luise Bertell, författare, regissör och för andra gången chef på Wasa Teater. De delar samma by , numera rikskända Vörå och även ett mellanförskap och den dialekt som nu återigen frekvent hörs i Sverige. Tillsammans med Livslångts Sandra Löv som även hon har påbrå i Österbotten och som följt KAJ:s succé sen länge, lär vi oss om identitet, mellanförskap och om hur kultur – på riktigt – kan förena generationer, språk och nationer. Vad i ett samhälle som kan bygga nåt sånt. Och vad det gör med en människa att plötsligt inte behöva förklara sig längre. För vad kan ske i en turbulent värld när ett finlandssvenskt humorband från en liten by i Österbotten plötsligt får flest röster någonsin i Melodifestivalen – och vinner hela Sveriges och snart Europas hjärta? Det hör du om i Livslångts 220:e avsnitt med författaren och avgående teaterchefen för Wasa Teater Ann-Luise Bertell, Livslångts egen KAJ-expert Sandra Löv och programledare Katarina Pietrzak på RISE.
    Show More Show Less
    50 mins
  • Björn Sjödén Connect your dots och hitta ditt varför
    May 6 2025
    Vi pratar ofta om kunskap som om det vore synonymt med lärande – men det är det inte. Han är kognitionsvetare, universitetslektor och bildningsresenär med fler akademiska avstickare än de flesta – och han brinner för att förstå vad lärande egentligen är. Inte som ett resultat eller ett betyg, utan som en process. Något som sker, fördjupas och utvecklas hela livet. Möt Björn Sjödén – universitetslektor i utbildningsvetenskap vid Högskolan i Halmstad, med en bakgrund som spänner från astrofysik till filmvetenskap, psykologi och språkinlärning. Och mitt i allt detta: en brinnande fascination för själva lärandet. Vad händer när vi släpper taget om provresultaten och i stället fokuserar på de frågor vi ställer, valen vi gör, och hur vi navigerar kunskap i en komplex samtid? I avsnitt 219 pratar om skillnaden mellan att kunna något och att lära sig något. Om vad skolan kan inspireras av från dataspelsvärlden. Och om varför det kanske är dags att tala mer om lärandemål än kunskapsmål – särskilt nu, när AI och digitala verktyg snabbt förändrar vad kunskap är och hur den tillgängliggörs. Veckans gäst Björn Sjödén som är forskare, kognitionsvetare och lektor vid högskolan i Halmstad, ger oss både vardagsnära exempel och forskningsbaserade tankesprång – och påminner oss om varför det livslånga lärandet är ett nyfiket, oavslutat och meningsfullt projekt. Programledare är som alltid Katarina Pietrzak på RISE.
    Show More Show Less
    48 mins