Livslångt cover art

Livslångt

Livslångt

By: RISE Research Institutes of Sweden
Listen for free

About this listen

En podd om livslångt lärande av RISE, med Katarina Pietrzak
Episodes
  • Gustav Fridolin Från riksdagens brännande debatter till folkhögskolans lärandeglöd
    Jun 24 2025
    Han brinner för att jämna ut bildningsklyftor, ge fler mod att byta bana och sätta riktiga böcker i händerna på både nyfikna tonåringar och vilsna vuxna. Efter år i maktens epicentrum har han tänkt mycket på hur lärandet kan stärka demokratin, göra oss kris­beredda och tända gnistan hos varje människa. Mitt i post-midsommarens halvslummer dyker han därför upp: Gustav Fridolin – folkhögskolelärare, tidigare utbildningsminister och evig folkbildningsivrare. I veckans avsnitt nummer 226 av Livslångt berättar han vart längtan efter meningsfull kunskap har fört honom – och varför han tror att folkhögskolan är viktigare än någonsin. Programledare är Katarina Pietrzak på RISE
    Show More Show Less
    42 mins
  • Clara Törnvall Vem är egentligen normal? Att lära mellan neurotyper.
    Jun 17 2025
    Hennes liv var ett långt sökande efter svar på varför hon fungerar som hon gör, hon gick i terapi i olika omgångar, åt antidepressiv medicin för återkommande depressioner, och läste massor om psykologi. Men det var först när hon vid 42 års ålder till sist av en slump inledde den utredning som visade på autism, som allt föll på plats. Sen dess har Clara Törnvall brunnit för att också vi andra ska förstå och lära av varandra, här i världen där vi helt enkelt bara funkar - olika. Och det innebär att det finns en hel hög med förmodar att göra upp med till exempel. Som den om att autister inte kan känna empati eller alltid är en introvert, särbegåvad man eller pojke. I det här avsnittet av Livslångt pratar vi om vad det innebär att leva med en neurotypisk mask, om kvinnors osynlighet i autismforskningen, och om lärandet som pågår i det tysta, ofta utanför skolans eller arbetsplatsens radar. Om all den potentialen som finns - i att förstå varandra bättre. Veckans gäst är Clara Törnvall, journalist, författare och föreläsare - om varför det är dags att nyansera berättelserna om autism, både i kulturen och i samhället. I avsnitt 225 hör du också utdrag ur boken Vanliga människor, autistens guide till galaxen. Programledare är Katarina Pietrzak.
    Show More Show Less
    58 mins
  • Fredrik Jansson Lärande i en AI-värld: hur behåller vi våra viktigaste förmågor?
    Jun 10 2025
    Han är lektor i matematik vid Mälardalens universitet, knuten till Stockholms universitet och Institutet för framtidsstudier, och forskar i kulturell evolution – alltså hur idéer, normer, värderingar och verktyg uppstår, förändras och sprids mellan oss. I det här avsnittet dyker vi ner i hur vår kommunikation och vårt lärande hittills formats av millenniegammal kultur – med muntligt berättande och skriftspråk - men där vi idag går mot en tillvaro där algoritmer är det som styr vad vi ser och hör. Vad gör det med just vår kulturella evolution - den som kanske till och med präglar oss mer än den genetiska... I avsnitt 224 av Livslångt tar Fredrik Jansson med oss in i ett samtal om evolutionära grunder som variation, överföring och urval, och hela vägen fram till hur AI och rekommendationssystem förändrar den urvalsprocessen. För vad händer när vi lämnar över både form och innehåll i våra vardagliga val åt maskiner? Från risken att förlora kognitiva förmågor som kritiskt tänkande och minnesteknik, till möjligheten att AI kan fungera som individualiserade lärare som vägleder oss mot djupare insikter. Programledare är Katarina Pietrzak.
    Show More Show Less
    38 mins
No reviews yet